Γιατί να επιλέξετε ένα υβριδικό σύστημα

Η επιλογή ενός σύγχρονου και ενεργειακά αποδοτικού συστήματος θέρμανσης δεν είναι προφανής… είναι μια σημαντική επιλογή όπου πρέπει να αξιολογείται και να σχεδιάζετε βάσει πολλών παραγόντων.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη το αρχικό αλλά και το λειτουργικό κόστος ολόκληρου του συστήματος, καθώς επίσης το επιθυμητό επίπεδο άνεσης στις κλιματολογικές συνθήκες καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Όταν επιλέγετε μεταξύ λέβητα αερίου ή αντλίας θερμότητας ή ενός υβριδικού συστήματος

Το υβριδικό σύστημα αντιπροσωπεύει σχεδόν πάντα την ιδανική επιλογή για την ενεργειακή κάλυψη όλων των κτιρίων, όμως, δεδομένου ότι στην Ελλάδα το 70% των κτιρίων είναι ηλικίας άνω των 30 ετών και πάνω από το 60% αυτών των κτιρίων, εμπίπτουν στις δύο χειρότερες ενεργειακές κατηγορίες, δηλαδή G και F.

Αριθμός κτιρίωνΕνεργειακή κλάσηΠοσοστό κτιρίων
22.753Α41,4
23.854Α31,4
35.769Α21,7
37.319Α12,1
49.464Β2,8
86.740C5,2
213.912D11,3
367.615E16,4
531.100F23,2
758.900G34,5

Συμπερασματικά

Σε αυτά τα κτίρια είναι δύσκολο και δαπανηρό να γίνει μια πλήρης ενεργειακή μετάβαση σε μία πηγή πχ μόνο αντλία θερμότητας, χωρίς να έχουν γίνει ταυτόχρονα σημαντικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της απόδοσης με σημαντικότερη αυτή του κελύφους του κτιρίου.

Το υβριδικό σύστημα δηλαδή αντλία θερμότητας συνδυαστικά με λέβητα αερίου συμπύκνωσης καθιστά δυνατή την αδιάλειπτη παροχή ζεστού νερού χρήσης, παρέχει οικονομική θέρμανση σε ακραίες εξωτερικές συνθήκες και το καλοκαίρι εξασφαλίζεται ο δροσισμός της οικίας. Και το σημαντικό! ξενοιάζουμε από θέρμανση καθώς δεν “μένουμε” ποτέ, εάν βγει εκτός λειτουργίας το ένα σύστημα, λειτουργεί το άλλο.

Λειτουργίες απόλυτα αυτοματοποιημένες

Το σύστημα επιλέγει αυτόματα τις διαφορετικές πηγές ενέργειας αυξάνοντας σημαντικά την απόδοση αλλά και την οικονομία κλίμακας.

Η ηλεκτρονική διαχείριση του συστήματος επιτρέπει την εκκίνηση του λέβητα αερίου αποκλειστικά και μόνο για την ικανοποίηση της ανάγκης θέρμανσης και ΖΝΧ, όταν η αντλία θερμότητας από μόνη της δεν επαρκεί ή όταν ήταν η απόδοσή της είναι πολύ χαμηλά καθιστώντας τη λειτουργία “μη οικονομική”.

Πιστοποιήσεις και προγράμματα επιδότησης

Τα υβριδικά συστήματα που παράγονται από την Radiant είναι όλα πιστοποιημένα Factory Made, και εναρμονισμένα με όλα τα επιδοτούμενα προγράμματα.

Σημαντική πληροφορία

Η απόδοση μιας αντλίας θερμότητας, ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες λειτουργίας, είναι πάντα υψηλότερη σε σύγκριση με ένα λέβητα αερίου.

Παρά την υψηλή απόδοση, η λειτουργία της αντλίας θερμότητας μπορεί να γίνει πιο ακριβή από ένα λέβητα αερίου.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Λόγω της διαφοράς στην τιμή αγοράς μεταξύ αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Για να αντισταθμιστεί αυτή η διαφορά, είναι απαραίτητο η αντλία θερμότητας να διατηρεί πολύ υψηλή μέση απόδοση.

SCOP για εξίσωση του λειτουργικού κόστους (μετρητής 3 kW)

2,782,782,653,003,283,283,296,015,284,285,236,026,952,54
2021-I2021-II2021-III2021-IV2022-I2022-II2022-III2022/102022/112022/122023/012023/022023/032023/04
SCOP για εξίσωση του λειτουργικού κόστους (ip. γεννήτρια αναφοράς με n=1,0)

Το HYE SYSTEM (υβριδικό σύστημα) δημιουργήθηκε για να αυξήσει την ενεργειακή απόδοση των συστημάτων που χρησιμοποιούν μια πηγή θέρμανσης αυτή του ηλεκτρισμού με αντλία θερμότητας. Το υβριδικό σύστημα αποτελείται από ένα μονομπλόκ HP και έναν λέβητα αερίου συμπύκνωσης.

Ο λέβητας RADIANT είναι μια καταπληκτική επιλογή στο πλαίσιο των ανακαινίσεων και της ενεργειακής αναβάθμισης των σύγχρονων σπιτιών γιατί, χάρη στο μικρό του μέγεθος, μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει παλιούς λέβητες οποιασδήποτε μάρκας, με υβριδική διαχείριση και μελλοντικά την προσθήκη αντλίας θερμότητας.

Η λογική διαχείρισης του συστήματος είναι να μπορεί να τροποποιεί αυτόματα και ανάλογα με τον τύπο του συστήματος τις θερμοκρασίες χρήσης, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι μέγιστες αποδόσεις από την αντλία θερμότητας και η δέσμευση ενσωμάτωσης και ενεργοποίησης του λέβητα μόνο κατά τις περιόδους αιχμής παρέχοντας πρόσθετο θερμικό φορτίο. Ο λέβητας καλείται να αντικαταστήσει την αντλία θερμότητας όταν οι κλιματικές συνθήκες είναι πιο ακραίες και η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται πιο ακριβή από τη χρήση της πηγής αερίου.

Σε ένα υβριδικό σύστημα, η αντλία θερμότητας δεν χρειάζεται να πληροί όλες τις απαιτήσεις του συστήματος, χάρη στην παρουσία του λέβητα ο οποίος σε συνθήκες μεγαλύτερου φορτίου επεμβαίνει για να ενσωματώσει την απαιτούμενη ισχύ.

Έτσι, η αντλία θερμότητας μπορεί να είναι μικρότερης ισχύος από αυτό που θα έπρεπε ιδανικά να χρησιμοποιηθεί για την σύνδεση μόνο με ρεύμα (αντλία θερμότητας), μειώνοντας έτσι το αρχικό κόστος εγκατάστασης. Η μετάβαση στο σύστημα μόνο με το ρεύμα απαιτεί ορισμένα χαρακτηριστικά στο υδραυλικό κύκλωμα που συχνά δεν συναντάμε σε παλιά κτίρια που χαρακτηρίζεται από:

  • Σωλήνες μικρής διατομής (και επομένως δυσκολία στη διατήρηση υψηλών ρυθμών ροής νερού).
  • Συστήματα θέρμανσης καλοριφέρ με μέγεθος ώστε να λειτουργούν σε υψηλές θερμοκρασίες (60-80 °C),
    που βρίσκονται εκτός του εύρους λειτουργίας πολλών αντλιών θερμότητας ή σε κάθε περίπτωση δεδομένη χαμηλή απόδοση και πρόωρη φθορά.

Η βελτιστοποίηση του κόστους φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας είναι μία από τις κύριες εξειδικεύσεις της ELITE THERM. Η εμπειρία μας δείχνει ότι η διαχείριση ενέργειας είναι συχνά ο πιο παραμελημένος τομέας δραστηριότητας επιχειρήσεων, δημόσιων ιδρυμάτων, κοινοτήτων και οικιών. Βοηθάμε τους πελάτες μας να επιτύχουν μετρήσιμα οικονομικά οφέλη μέσω της χρήσης μιας σειράς λύσεων που απαιτούν τόσο επενδυτικές όσο και μη επενδυτικές δραστηριότητες. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι αποτέλεσμα μιας καλά μελετημένης και σωστής διαδικασίας διαχείρισης της.

Ο κύριος τομέας δραστηριότητας μας είναι η διαχείριση ενέργειας η οποία στοχεύει στη μείωση του συνολικού κόστους κατανάλωσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας που υλοποιείται με τη βοήθεια ενός ευρέος πακέτου υπηρεσιών και εργαλείων.

Η πολυετής εμπειρία των εξειδικευμένων μηχανικών μας, μας επιτρέπει να κατανοήσουμε τις ανάγκες σας και να παρέχουμε το υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών.

Επιλογές λειτουργίας

Η ζήτηση από τον Θ.Χ. ξεκινάει την αντλία θερμότητας στην θέρμανση.

Το ζεστό νερό φτάνει στο “Τ” του kit κάτω από την επιστροφή του λέβητα αερίου χωρίς να εισέλθει σε αυτόν, οδηγούμενο στην προσαγωγή της εγκατάστασης.

Η αντλία θερμότητας ελέγχει την θερμοκρασία της προσαγωγής και εάν δεν είναι ικανοποιητική ξεκινάει τον λέβητα. Το νερό από την αντλία θερμότητας εισέρχεται στον λέβητα ενεργοποιώντας τον με εντολή απαίτησης “θέλω πρόσθετη θέρμανση”. Αν η θερμοκρασία προσαγωγής (ελεγχόμενη) από το εσωτερικό αισθητήριο της Α/Θ φθάσει το επιθυμητό setpoint, η αντλία θερμότητας σταματάει την ζήτηση στον λέβητα και σε νέα ζήτηση θα ξεκινήσει η ίδια.

Όταν η ζήτηση στον λέβητα σταματήσει, η τρίοδη κλείνει την προσαγωγή του λέβητα στο κύκλωμα και η ΑΘ λειτουργεί στο By-Pass.

Η ζήτηση του Θ.Χ ξεκινάει την αντλία θερμότητας για τον δροσισμό.

Το ψυχρό νερό φθάνει στο “Τ” του kit κάτω από την επιστροφή του λέβητα αερίου, ενεργοποιώντας το by-pass, κάνοντας το εκτροπή στην προσαγωγή της εγκατάστασης.

Όταν υπάρχει ζήτηση για ΖΝΧ, η τρίοδη κλείνει την προσαγωγή προς την εγκατάσταση και εξυπηρετεί την ζήτηση για ΖΝΧ, ανεξαρτήτως από οποιαδήποτε ρύθμιση ή ζήτηση της αντλίας θερμότητας.

Τυπικές εφαρμογές

Το σύστημα μπορεί να υποστηρίξει έως τρεις ζώνες.

1 ζώνη θέρμανσης – Ζ.Ν.Χ – δροσισμός

2 ζώνες θέρμανσης (υψηλή-χαμηλή) – Ζ.Ν.Χ – δροσισμός


Γνωρίστε τον R2K ID ο οποίος συνδυάζεται με τις αντλίες θερμότητας της Radiant

Ο υβριδικός λέβητας της RADIANT συνδυάζετε με την αντλία θερμότητας. Ο λέβητας αερίου χρησιμοποιείται για να «γεμίσει» μια αντλία θερμότητας χαμηλής θερμοκρασίας και να καλύψει τις απαιτήσεις θέρμανσης του ακινήτου όπου η αντλία θερμότητας δεν μπορεί να το επιτύχει από μόνη της. Το ειδικά σχεδιασμένο υβριδικό σύστημα R2K ID HYE made by Radiant μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να ελέγχει ποια πηγή θερμότητας να ενεργοποιεί και πότε, ανάλογα με τους στόχους απόδοσης ή ενεργειακού κόστους.

Δείτε τις αντλίες θερμότητας της EliteTherm