Θέρμανση και ΖΝΧ με φυσικό αέριο και αυτοκαθαριζόμενο λέβητα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το καύσιμο καθορίζει ποιο σύστημα θέρμανσης θα εγκατασταθεί. Ακριβώς εδώ, γίνεται εμφανές το πλεονέκτημα της θέρμανσης αερίου σε σύγκριση με άλλα συστήματα θέρμανσης, το αέριο εξακολουθεί να είναι ένας από τους φθηνότερους παραγωγούς θερμότητας για κατανάλωση, επίσης, εξίσου σημαντικό είναι οι τεχνολογικές καινοτομίες των λεβήτων αερίου συμπύκνωσης που τους καθιστά οικονομικούς στη λειτουργία αποκομίζοντας πολλά ενεργειακά και κατ’ επέκταση οικονομικά οφέλη.

Όσοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο έχουν με τα σημερινά δεδομένα, 15% έως 25% χαμηλότερο κόστος θέρμανσης από τους καταναλωτές που επιλέγουν το πετρέλαιο.

Τα πλεονεκτήματα της θέρμανσης με φυσικό αέριο

Το γεγονός ότι η θέρμανση με φυσικό αέριο είναι τόσο δημοφιλής οφείλεται κυρίως στα πολλά πλεονεκτήματα των λεβήτων αερίου (τεχνολογικές καινοτομίες), τα οποία μπορούν να χωριστούν χονδρικά, σε τρεις τομείς: οικονομικά, οικολογικά και τεχνολογικά πλεονεκτήματα των συσκευών.

Όσοι αποφασίζουν να λειτουργήσουν σύστημα θέρμανσης αερίου επωφελούνται ταυτόχρονα από χαμηλό κόστος κατανάλωσης και υψηλή λειτουργική αξιοπιστία. Άλλωστε, οι λέβητες αερίου χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες και έχουν αποδειχθεί πολύ αξιόπιστοι μέχρι τώρα.

Τέλος, οι τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να βρίσκονται σε σχετικά χαμηλό επίπεδο παρόλες τις διακυμάνσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα καύσιμα. Κατά μέσο όρο, μια κιλοβατώρα φυσικού αερίου κοστίζει περίπου 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα συμπεριλαμβάνοντας του φόρους καθώς και με την επιδότηση που έχει ανακοινωθεί από τη ΔΕΠΑ, η οποία διαμορφώνεται στα 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Σε σύγκριση με την ηλεκτρική ενέργεια (περίπου 25 λεπτά ανά κιλοβατώρα) και την τιμή του πετρελαίου στο 1,40 έως 1,45 ευρώ ανά λίτρο υπολογίζοντας και την επιδότηση τον 0,25 ευρώ ανά λίτρο στην αντλία, συνεπώς η θέρμανση με φυσικό αέριο είναι  περισσότερο συμφέρουσα. Όσοι δεν έχουν πρόσβαση σε τοπική σύνδεση με φυσικό αέριο μπορούν να χρησιμοποιήσουν υγραέριο. Η τιμή για μια κιλοβατώρα είναι περίπου η ίδια και χαμηλότερη με το φυσικό αέριο (με σημερινές τιμές). Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες συστημάτων χρειάζονται μια δεξαμενή αερίου για το καύσιμο.

Τα καθοριστικά πλεονεκτήματα των λεβήτων αερίου περιλαμβάνουν τόσο την τεχνολογία καθαρής καύσης όσο και την ποικιλία των συνδυασμών. Καθώς τα συστήματα θέρμανσης αερίου γίνονται πιο καθαρά, συμβάλλουν ενεργά στη διατήρηση των διαθέσιμων πόρων.

Τι πρέπει να γνωρίζω για τους λέβητες αερίου συμπύκνωσης μεταβλητής ισχύος;
Με την πρόοδο της τεχνολογίας και την συνεχή απαίτηση για οικονομικότερα και φιλικότερα προς το περιβάλλον συστήματα, οδηγηθήκαμε από την συμβατική τεχνολογία στην τεχνολογία χαμηλών θερμοκρασιών και στη συνέχεια στην τεχνολογία λεβήτων συμπύκνωσης μεταβλητής ισχύος!
Οι λέβητες αυτοί κατά κάποιο τρόπο θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «inverter» καθώς το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η μεταβολή της ισχύος λειτουργίας τους σε σχέση με την ονομαστική ισχύ τους. Ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις θερμικών φορτίων οι λέβητες μεταβάλλουν την ισχύ λειτουργίας και εξοικονομούν ενέργεια που φτάνει μέχρι και 35%.
Μπορεί να επιτευχθεί απόδοση λέβητα πάνω από 100%;

Έχει καθιερωθεί, να υπολογίζεται ο ονομαστικός βαθμός απόδοσης ενός λέβητα βάσει της κατώτερης θερμογόνου δύναμης, και δεν υπολογίζεται καθόλου η επιπλέον ενέργεια που θα μπορούσε να εξαχθεί από την ψύξη και συμπύκνωση των καυσαερίων του λέβητα.

Για παράδειγμα:
Ένας λέβητας (συμβατικής τεχνολογίας) φυσικού αερίου, με ονομαστικό βαθμό απόδοσης 90%, όταν καταναλώσει 1m³ καυσίμου, παράγει (8.130 * 0.9)= 7.317Kcal.
O πιο σύγχρονος λέβητας με τεχνολογία συμπύκνωσης και ελεγχόμενη παροχή οξυγόνου μέσω των ηλεκτρονικά μεταβαλλόμενων στροφών του ανεμιστήρα, έχει αντίστοιχο βαθμό απόδοσης έως και 98%, άρα με το ίδιο 1m³ φυσικού αερίου παράγει (8.130 * 0.98) = 7.967 Kcal + 1.032 Kcal (από ψύξη και συμπύκνωση των καυσαερίων του) = 8.999Kcal.
Άρα «συμβατικό» βαθμό απόδοσης: 7.317 / 8.999 (συμπύκνωσης) = 18,69% τουλάχιστον οικονομικότερος από τον απλό λέβητα!

Οι λέβητες αερίου με τεχνολογία συμπύκνωσης μετατρέπουν λοιπόν έως και το 98% (βαθμός απόδοσης) της ενέργειας που χρησιμοποιείται σε θερμότητα. Τα περισσότερα συστήματα θέρμανσης χωρίς τεχνολογία συμπύκνωσης, για παράδειγμα λέβητες αερίου συμβατικής τεχνολογίας, διαχειρίζονται περίπου το 90% υπό τις ίδιες συνθήκες το ίδιο ισχύει και για τους λέβητες πετρελαίου όπου ένας καλοδιατηρημένος βρίσκεται μεταξύ 83%-87%. Αρα με την επιλογή σε φυσικό αέριο, με λέβητα συμπύκνωσης εξοικονομούμε επιπλέον 18% – 25%


Λέβητες αερίου & θερμικά “κέρδη”

Τεχνολογία συμπύκνωσης στη θέρμανση

Οι λέβητες συμπύκνωσης εξάγουν σχεδόν όλη τη θερμότητα που περιέχεται στα καυσαέρια και τη μετατρέπουν σε πρόσθετη ενέργεια θέρμανσης. Για να γίνει αυτό, οι λέβητες συμπύκνωσης είναι εξοπλισμένοι με ανοξείδωτους εναλλάκτες θερμότητας, οι οποίοι ψύχουν τα καυσαέρια προτού δρομολογηθούν στην καμινάδα, στο βαθμό που οι υδρατμοί που περιέχονται σε αυτά τα αέρια συμπυκνώνονται σκόπιμα και η πρόσθετη θερμότητα που απελευθερώνεται μεταφέρεται στο σύστημα θέρμανσης.

Τεχνολογία συμπύκνωσης στη θέρμανση και στο ζεστό νερό χρήσης (ΖΝΧ)

Ο αυτοκαθαριζόμενος Inox εναλλάκτης νέας γενιάς θερμότητας Combi-Tech made in Radiant σε συνδυασμό με τον καυστήρα αερίου και μοτέρ (inverter) διαμορφώνει με πολύ υψηλό βαθμό εξασφαλίζοντας μέγιστη ενεργειακή απόδοση και υψηλό επίπεδο άνεσης θέρμανσης σε μακροπρόθεσμη βάση, αυτή η τεχνολογία μειώνει ακόμα περισσότερο τους λογαριασμούς θέρμανσης αφού ταυτόχρονα διατηρεί ενεργή τη συμπύκνωση και στο ζεστό νερό χρήσης ελαχιστοποιώντας σημαντικά τις εκπομπές ρύπων.

Σύγχρονοι και αποδοτικοί λέβητες

Πάντα δίπλα σας για κάθε απαίτηση έργου!Προσοχή στις επιλογές σας

Έχουμε πραγματοποιήσει μια έρευνα της συντριπτικής πλειοψηφίας των οικιακών λεβήτων αερίου που διατίθενται στην Ελλάδα, διαπιστώσαμε ότι η αγορά λεβήτων στην Ελληνική αγορά αποτελείται από λέβητες που ονομάσαμε «χαμηλής τεχνολογίας» και «υψηλής τεχνολογίας». Οι λέβητες χαμηλής τεχνολογίας προσφέρουν “λίγες” επιλογές για τη ρύθμιση του λέβητα στο σύστημα θέρμανσης για να λειτουργήσει αποτελεσματικά και με χαμηλής αξίας εξαρτήματα, το παράδοξο είναι πως ενώ τα εξαρτήματά τους είναι μη ποιοτικά ωστόσο το κόστος των ανταλλακτικών είναι αδικαιολόγητα υψηλό.
Ενώ οι λέβητες υψηλής τεχνολογίας προσφέρουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας με ποιοτικά εξαρτήματα και περισσότερες δυνατότητες για αποτελεσματική και οικονομική λειτουργία.

Προσοχή στην παραπληροφόρηση

Οι οδηγοί «καλύτερης αγοράς μονάδων αερίου» στα περισσότερα άρθρα ιστοσελίδων είναι γραμμένα από εταιρείες εγκατάστασης λεβήτων και είναι “προκατειλημμένα” υπέρ των λεβήτων που πωλούνται από αυτές, προωθώντας σε τιμές που δεν είναι αντίστοιχες της ποιότητάς τους, δηλαδή μονάδες “χαμηλής τεχνολογίας” μόνο και μόνο για να διασφαλίσουν τεράστια περιθώρια κέρδους.